Actief burgerschap
Wij leren onze kinderen de basiswaarden: vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Dit betekent dat wij kinderen leren over verschillen in godsdienst, levensovertuiging, afkomst, geslacht en dat iedereen gelijk behandeld dient te worden.
Onze school heeft het burgerschapsonderwijs afgestemd op onze maatschappelijke omgeving. De vakken geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, verkeer, kunst, expressie en cultuur worden in samenhang aangeboden tijdens het themawerken. Door deze samenhang in de leerstof en de betrokkenheid van de maatschappij bij het leren, leggen leerlingen verbanden tussen wat ze leren op school en de wereld om hen heen.
Als school richten we ons op de samenleving als geheel en op de directe leefomgeving. We vinden het belangrijk dat kinderen met diverse culturen en achtergronden met elkaar kennismaken en leren samenwerken. We willen bijdragen aan het ontwikkelen van sociale en maatschappelijke competenties die de kinderen in staat stellen een deel uit te maken van deze samenleving.
Als school besteden we actief aandacht aan:
- democratie: kinderen leren denken en handelen volgens democratische principes;
- participatie: kinderen worden gestimuleerd actief deel te nemen aan zowel binnen- als buitenschoolse activiteiten;
- identiteit: er is aandacht voor ‘wie ben ik’ en ‘wie is die ander’.
Kinderen leren hiermee ontdekken, dat er verschillende zienswijzen zijn op bepaalde problemen, ze leren kijken vanuit verschillende perspectieven en ze leren een eigen mening te formuleren en te onderbouwen.
Actief burgerschap is een leerstofonderdeel van de methode voor sociaal-emotionele ontwikkeling die wij op school gebruiken. Het is echter ook verweven met onze hele manier van lesgeven en omgaan met kinderen. Steeds weer proberen we de kinderen te laten nadenken over hun eigen rol in deze democratische samenleving. Ook ouders zijn hierbij een belangrijke partner voor de school.